سرطان تخمدان
توده های تخمدان:
انواع مشکلات تخمدان از جمله کیست تخمدان در خامها بسیار شایع است که قبلا در مورد انواع کیست تخمدان و همچنین درمان کیست تخمدان بطور کامل توضیح داده شده است. توده های تخمدان ، ضایعات توپری هستند که از نظر ماهیت پاتولوژی ممکن است خوش خیم یا بدخیم باشند. کیست درموئید یک توده خوش خیم تخمدانی است که هم جزء کیستی دارد و هم جزء توپر. در این مقاله در مورد توده های بدخیم یا سرطان تخمدان و علایم ان توضیح خواهیم داد.
سرطان تخمدان :
گرچه سرطان تخمدان در زنان به اندازه سرطان سینه شایع نیست اما متاسفانه سرطان تخمدان بیشترین خطر مرگ و میر را در بین سرطان های زنان دارد. از طرفی اگر سرطان تخمدان در مراحل اولیه تشخیص داده شده و درمان شود، احتمال زنده ماندن شخص در مدتی معین بیشتر است.
مراحل سرطان تخمدان :
توده های بدخیم تخمدان معمولا یک تخمدان را درگیر می کنند اما در مواردی هم بصورت دو طرفه دیده می شوند. گاهی سرطان تخمدان همراه با کانسر روده یا معده دیده می شود. سرطان تخمدان در مراحل اولیه محدود به یک تخمدان است اما در مراحل پیشرفته به بافت های مجاور و حتی دورتر ، دست اندازی و سرایت می کند.
علل سرطان تخمدان :
سرطان تخمدان در سنین بالاتر شایعتر است. گرچه ابتلا به سرطان معمولا با یک جزء ژنتیکی همراه است اما عوامل محیطی هم در ایجاد سرطان نقش دارند. سابقه خانوادگی سرطان رحم ، سرطان تخمدان ، کانسر پستان و.... احتمال سرطان را در فرد بالاتر می برد. عوامل ابتلا به سرطان تخمدان عبارتند از :
- سابقه خانوادگی :
بانوانی که سابقه سرطان تخمدان و کانسر پستان در خواهر ، مادر و یا اقوام نزدیک خود دارند احتمال سرطان تخمدان در آنها بیشتر است. - سن بالا :
کانسر تخمدان در سنین یائسگی و مخصوصا بالای 60 سال شایعتر است . گرچه در مواردی در سنین پایین تر هم دیده شده است. - چاقی شدید :
خانمهایی که شاخص توده بدنی ( BMI ) آنها بالای 30 است احتمال سرطان تخمدان در آنها بیشتر است. - درمان هورمونی :
هورمون درمانی در یائسگی ، گرچه با مزایایی مانند کاهش گرگرفتگی ، رفع خشکی واژن و....دارد ، اما در برخی موارد و مخصوصا اگر طولانی مدت تجویز شود ممکن است خطر سرطان تخمدان را افزایش دهد. عوارض درمان هورمونی در یائسگی باید قبل از تجویز دارو در فرد ، ارزیابی شود. - بارداری :
در تحقیقات انجام شده دیده شده که خانمهایی که سابقه بارداری و شیردهی در سنین پایین تر ( بین 20 تا 30 سال ) داشته اند نسبت به افراد نابارور ، ابتلا کمتری به بدخیم های تخمدان داشته اند اما بارداری در سن بالا اثر محافظتی دیده نشده است. - سرطان پستان :
خانمهایی که سابقه ابتلا به سرطان پستان داشته اند در معرض خطر بیشتری از سرطان تخمدان قرار دارند. - ناباروری :
افراد نابارور به علت مسایل اپی ژنتیک ممکن است بیشتر مستعد سرطان تخمدان باشند .
آیا مصرف قرص ضد بارداری باعث سرطان تخمدان می شود؟
در مطالعات مختلف دیده شده که مصرف قرص های ضد بارداری نه تنها باعث سرطان تخمدان نمی شوند بلکه مصرف آنها بیش از 6 ماه با کاهش خطر سرطان تخمدان همراه است. انواع قرصهای ضد بارداری موجود در بازار و حتی آمپولهای ضد بارداری سه ماهه این اثر را دارند.
آیا اندومتریوز با خطر سرطان تخمدان همراه است ؟
همانطور که قبلا اشاره شد ، اندومتریوز یک بیماری خوش خیم اما پیشرونده و ماندگار در لگن خانمهاست که می تواند خفیف یا شدید باشد. درصورت درگیری تخمدان ، اندومتریوما یا همان کیست شکلاتی تخمدان در سونوگرافی دیده می شود. این کیست گاهی بصورت توده و گاهی بصورت کیستی که داخل آن خونریزی کرده است، نمایان می شود . خانمهایی که دچار اندومتریوز هستند بیشتر در معرض پیشرفت بیماری هستند.
آیا داروهای نازایی باعث سرطان تخمدان می شوند؟
تحقیقات مختلف و متعدد نشان داده اند که مصرف داروهای تحریک تخمدان و عوارض داروهای نازایی در ایجاد سرطان تخمدان در آینده نقش مهمی ندارد و تجویز دوز مناسب این داروها خطری ایجاد نمی کند. پانکچر و تخمک کشی نیز در اینده باعث افزایش خطر سرطان تخمدان نمی شود.
علایم سرطان تخمدان و تشخیص و درمان آن را در مقاله های بعدی مطالعه فرمایید.
دکتر منصوره پژمان منش جراح زنان و زیبایی ، فوق تخصص ناباروری و ای وی اف اصفهان
شماره تماس :03136206186
نوبت دهی بصورت انلاین از وبسایت و حضوری می باشد.
آدرس مطب : اصفهان ، دروازه شیراز ،ابتدای خ چهارباغ بالا ،نبش کوی بهار آزادی ،مجتمع بهار ،طبقه دوم واحد 205
تلفن : 36206186 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
علایم سرطان تخمدان
تاریخ انتشار : 1402-12-20تاریخ بروز رسانی : 1402-12-21 -
کیست درموئید تخمدان
تاریخ انتشار : 1400-07-02تاریخ بروز رسانی : 1400-07-04 -
کیست تخمدان
تاریخ انتشار : 1399-05-20تاریخ بروز رسانی : 1402-06-20 -
کیست شکلاتی تخمدان
تاریخ انتشار : 1400-11-22تاریخ بروز رسانی : 1402-12-10 -
تخمدان پلی کیستیک - بخش دوم
تاریخ انتشار : 1394-02-06تاریخ بروز رسانی : 1400-05-22
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .