تکرر ادرار در خانمها
دفع ادرار طبیعی :
تعداد دفعات ادرار در هر فرد بسته به سن ، عادت های فردی و سبک زندگی ، بارداری ، تغذیه ، مصرف داروها ، بیماریهای زمینه ای ، میزان مصرف مایعات و شرایط روحی روانی فرد متفاوت است .هر فرد سالم بطور طبیعی در طول شبانه روز 8-6 بار نیاز به دفع ادرار دارد. در بعضی رفرنس ها تا 12 بار در روز نیز طبیعی گزارش شده است. بعد از هر بار دفع ادرار ، فرد احساس تخلیه کامل مثانه را داشته و تا پر شدن مجدد مثانه نیاز به دفع ندارد.
تکرر ادرار در خانمها :
تکرر ادرار یکی از مشکلات شایع بانوان است که باعث مراجعه به متخصص زنان می شود. شاید همه ما گاهی تجربه تکرر ادرار را داشته ایم که موقتی بوده و برطرف شده است. اما گاهی تکرر ادرار بصورت مکرر و دایمی رخ داده ، بطوریکه خواب و فعالیت روزانه و زندگی شما را تحت تأثیر قرار می دهد. تکرر ادرار ممکن است نشانه ای از یک بیماری بوده و یا طبیعی و موقتی باشد. مثلا مادران باردار و یا افرادی که عادت به نوشیدن مایعات فراوان دارند نسبت به سایر افراد ، نیاز بیشتری به دفع ادرار دارند. تکرر ادرار ممکن است با علایم دیگری مانند تب و لرز همراه باشد یا نباشد. نیاز به دفع مکرر ادرار ، بطور ارادی اتفاق می افتد و با بی اختیاری ادرار که نشت و ریزش ادرار از مثانه کاملا غیر ارادی رخ می دهد متفاوت است.
علل شایع تکرر ادرار در زنان :
این عوامل نشانه مشکل خاصی در فرد نیستند و با رعایت یکسری نکات و یا درمانهای جزیی قابل پیشگیری هستند . در واقع تکرر ادرار در این مواقع طبیعی در نظر گرفته شده و نیاز به اقدام تشخیصی و درمانی خاصی نیست.
- مصرف مایعات زیاد : هر چقدر مایعات بیشتری بنوشید ادرار بیشتری تولید می شود. البته در فصول گرم سال بعلت تبخیر و عرق کردن ، میزانی از مایعات از طریق عرق دفع می شود.
- مصرف مواد ادرار آور: مصرف مواد کافئین دار مانند قهوه و نسکافه ، هندوانه ، الکل، جو و آبجو، شیرین کننده های مصنوعی و بعضی داروهای فشار خون با اثر بر کلیه ها باعث تولید ادرار بیشتری می شوند.
- بارداری : با افزایش سن بارداری و بزرگ شدن رحم ، فشار بر مثانه بیشتر شده و مادر باردار دچار تکرر ادرار می گردد. در صورتی که پس از بررسی توسط متخصص زنان و زایمان ، تکرر ادرار بدون علامت دیگر باشد و آزمایش ادرار نیز عفونت ادراری را نشان ندهد می توان به مادر باردار اطمینان داد که تکرر ادرار ناشی از بارداری بوده و بعد از زایمان برطرف می شود .
- استرس و اضطراب : استرس باعث تحریک اعصاب مثانه ، ترشح هورمونهای خاص ، تولید ادرار و انقباض مکررعضله مثانه می شود و بنابراین فرد دچا ر تکرر ادرار می گردد. سرما نیز همین تأثیر را دارد .
- یائسگی : در بانوان یائسه ، به چند علت ممکن است تکرر ادرار ایجاد شود : کاهش استروژن ناشی از یائسگی و خشکی مخاط واژن و مجاری ادرار ، ضعف عضلات لگنی که با افزایش سن ، بارداری و زایمان های متعدد ایجاد می شود و افتادگی مثانه.
علل مهم تکرر ادرار خانمها :
مهمترین علل تکرر ادرار آنهایی هستند که در مقایسه با دسته دیگر ، کمتر شایع بوده اما نیازمند بررسی و پیگیری می باشند.
عفونت ادراری :
یکی از علل نسبتا شایع تکرر ادرار ، عفونت ادراری ( عفونت مثانه و یا عفونت کلیه ) می باشد. در این موارد معمولا علایم دیگری همچون درد مثانه هنگام دفع ادرار و پر شدن مثانه ، درد پهلو ، تب و لرز ، دفع قطره ای ادرار و سوزش ادرار وجود دارند.
سنگ مثانه :
سنگ مثانه یا شن مثانه نیز با تکرر ادرار و علایم دیگری مانند درد و سوزش ادرار، دفع خون در ادرار ممکن است همراه باشد. این افراد بیشتر مستعد عفونت ادراری هستند.
عفونت های زنان :
عفونت های زنان شامل واژینیت ها و مخصوصا عفونت قارچی واژن و ناحیه پرینه با سوزش و تکرر ادرار همراه هستند. ترشحات چرکی ، قرمزی واژن و ناحیه تناسلی ، خارش، ترشحات بدبو و گاهی درد ، از علایم همراه هستند.
توده های لگنی :
توده های لگن مانند فیبروم بزرگ رحمی در خانمها یا فیبروم قدامی رحم با فشار بر مثانه باعث تکرر ادرار می شود. علایم همراه شامل درد لگن ، خونریزی شدید پریود و یا قاعدگی نامنظم ، دیس منوره و.. می باشد.
سیستوسل :
سیستوسل یا افتادگی مثانه به علت شلی بافت مثانه باعث عدم تخلیه کامل مثانه ، تکرر ادرار ، بی اختیاری ادرار ، نشت ادرار و... می گردد.
مثانه عصبی :
مثانه عصبی در اثر بیماری های زمینه ای مانند دیابت یا بیماری های مغزی عصبی بوجود می آید. در مثانه عصبی اختلال عملکرد اعصاب مثانه باعث می شود مثانه بطور کامل تخلیه نشده و فرد نیاز مکرر به دستشویی داشته باشد.
مثانه بیش فعال :
در مثانه بیش فعال ، تحریک بیش از حد اعصاب مثانه بنا به دلایل مختلف بوجود می آید و باعث می شود فرد بیش از حد ، احساس نیاز به دفع ادرار پیدا کند. فوریت در دفع ادرار از دیگر علایم مثانه بیش فعال است. مثانه بیش فعال در افراد مسن شایع تر است.
دیابت :
در افراد دیابتی به دلیل افزایش قند خون ، تشنگی و نوشیدن مایعات زیاد ، تولید ادرار بیش از دیگر افراد است. در افرادی که قند خون کنترل نشده و یا دیابت مزمن دارند ، ممکن است آسیب اعصاب مثانه و مثانه عصبی ایجاد شود.
نحوه تشخیص ، پیگیری و بهترین درمان تکرر ادرار در بانوان را در مقاله بعدی پیگیری فرمایید.
کلینیک فوق تخصصی دکتر منصوره پزمان منش جراح زنان و زیبایی ، فوق تخصص ای وی اف اصفهان، با سالها تجربه و توان علمی ، مشاور و درمانگر شما در زمینه درمان بیماریهای زنان ، مراقبت های یائسگی ، ناباروری و تعیین جنسیت و نیز انواع جراحی زیبایی و ترمیمی زنان می باشد،
شماره تماس و رزرو نوبت :03136206186
آدرس مطب : اصفهان ، دروازه شیراز ،ابتدای خ چهارباغ بالا ،نبش کوی بهار آزادی ،مجتمع بهار ،طبقه دوم واحد 205
تلفن : 36206186 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
بی اختیاری ادرار
تاریخ انتشار : 1398-06-10تاریخ بروز رسانی : 1399-02-11 -
مشاوره قبل از ازدواج
تاریخ انتشار : 1400-07-29تاریخ بروز رسانی : 1401-09-13 -
انواع عفونت های زنان
تاریخ انتشار : 1400-01-26تاریخ بروز رسانی : 1402-09-14 -
افتادگی مثانه یا سیستوسل
تاریخ انتشار : 1398-05-25تاریخ بروز رسانی : 1402-07-21 -
شایعترین مشکلات زنان (2)
تاریخ انتشار : 1401-12-29تاریخ بروز رسانی : 1402-01-10
نظرات کاربران درباره این مطلب :ب سالم [ 1403-04-28 ]
درود بر شما خانم دکتر عزیز. ممنون که پاسخگوی سوالات هستید.
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .